De makers van onze prachtige sisal manden | Kenya – Mambo Baskets

Kamba tribe - Kenya


Vrouwen van de Kamba tribe in Kenia tijdens het maken van Mambo manden

Deze manden worden gemaakt door vrouwen uit de Kamba tribe. Traditioneel gezien krijgt de vrouw bij het huwelijk een stuk grond, waarop ze voedsel oogst om het gezin te onderhouden. Dat voedsel transporteert ze in zelfgemaakte sisal manden. De droogte maakt het leven van deze vrouwen zeer uitdagend, waardoor ze steeds meer rekenden op overheidsinitiatieven om hun gezin te onderhouden. Daarom besloten ze om meer tijd te investeren in het maken van manden voor verkoop, om zo hun gezin te onderhouden. 

Nu maken meer dan 3000 wevers van de Kamba tribe, verspreid over 6 groepen, manden voor binnen- en buitenland. Dankzij het maken van manden zijn de Kamba's minder afhankelijk van hun landbouwopbrengsten en overheidsinitiatieven. Met de opbrengsten van hun manden onderhouden de vrouwen hun gezin, betalen ze voor de school van hun kinderen en kunnen ze hun medische onkosten betalen.

Alle Keniaanse manden worden voornamelijk gemaakt uit Sisal, soms in combinatie met wol. Sisal is een plant die zeer goed groeit in droge omstandigheden. 

 

>> Shop onze Keniaanse basics

>> Shop onze Wol collectie

>> Shop onze kleurrijke collectie

 
Hoe breng ik de manden terug in vorm?