Nederlands | English  

Gratis verzending in België en Nederland vanaf €50

Het team van Mambo Baskets

Nathalie Snoeckx

Gevallen voor een prachtige Afrikaanse traditie

 ​Nathalie Snoeckx heeft Mambo Baskets in 2017 opgericht. Zij verhuisde naar Kenia voor het werk van haar man. Daar ontdekte ze de prachtige Keniaanse manden en besliste ze om de makers te helpen. Na een lange zoektocht kwam ze in contact met Jacinta. Die leerde haar alles over de kunst van mandenmaken. Zo kon Nathalie het idee van Mambo Baskets realiseren… en kan jij in onze webwinkel mee genieten van het authentieke Afrikaanse vakwerk.

 

In januari 2019 verwelkomde Nathalie twee dochtertjes, Camille en Margot. Samen met de gezinsuitbreiding werd ook het aanbod van Mambo Baskets ruimer. Vanaf dan vonden ook de Baby Mozes manden en verschoningsmanden uit Ghana hun weg naar de webwinkel.

Jacinta

 

De lokale link met de Afrikaanse wevers


Jacinta is de lokale zakenvrouw die alles ter plaatse organiseert. Tot 2005 was zij zelf terug te vinden op lokale Keniaanse markten. Dat veranderde toen een Japanse ondernemer de kwaliteit van haar manden ontdekte. Hij was onder de indruk van de manden en wilde met haar samenwerken.

Vervolgens ging Jacinta op zoek naar goede wevers en investeerde ze in trainingen. Zo kon ze ervoor zorgen dat elke mand met dezelfde kwaliteit werd gemaakt. Tegen 2010 had ze zo een netwerk opgebouwd van enkele groepen wevers.

 

Meer dan 1.000 wevers

Vandaag biedt Jacinta werk aan 40 groepen wevers, verspreid over Machakos en Kitui. Elke groep telt ongeveer 30 vrouwen, waarvan één getrainde ‘reader’. Die ontvangt de ontwerpen van Jacinta en heeft als taak de designs aan te leren aan de rest van de groep. Eén keer per week komt de volledige groep samen om de materialen te verdelen en bespreken ze de nieuwe designs.

Vaste vergoeding per mand

Elke groep krijgt nu nog altijd één keer per maand bezoek van Jacinta. Zo behoudt ze het persoonlijke contact en zorgt ze ervoor dat de vrouwen per mand een vaste vergoeding krijgen. Het bedrag van deze vergoeding wordt elk jaar bepaald in samenspraak met de vrouwen. Naast deze vergoeding neemt Jacinta elke maand ook rijst, ugali en ander voedingswaren mee voor de vrouwen.

Dankzij het maken van manden kunnen deze vrouwen voor hun familie zorgen. Jacinta geeft hen de middelen om zelfstandig te leven en niet afhankelijk te zijn van overheidsinitiatieven. Op deze manier worden ze financieel onafhankelijk en kunnen ze een goed leven opbouwen.

 

Maattabel

Keniaanse manden (tenzij anders vermeld op de productpagina)

Maat     Hoogte     Diameter     Prijs
XS 10 cm 15 cm €29
S 15 cm 20 cm €39
M 20 cm  25 cm €49
L 35 cm 35 cm €79
XL 30 cm 40 cm €89
XXL 40 cm 40 cm €109

 

Traditional fine weave Taita baskets

 Maat Diameter Prijs
XS 11-15 cm €21
S 16-20 cm €35
M 21-25 cm €55
L 26-30 cm  €69