Bolga manden - Ghana – Mambo Baskets

Bolga manden - Ghana


Bolgatanga baskets

Bolga manden zijn prachtige handgemaakte manden afkomstig van de dorpen rond Bolgatanga, in het Noord-Oosten van Ghana. De manden staan gekend voor hun schoonheid, duurzaamheid en veelzijdigheid.

De Bolga manden worden gemaakt uit dik, stevig elephant gras, geverfd in levendige kleuren die de energie en het enthousiasme van de Ghanezen weerspiegelt.

De wever gaat eerst naar de markt, waar ze hun stro kopen. Ze kopen verschillende afmetingen stro, sommige  voor de verticale basis, anderen voor de kruislings geweven horizontalen. De wever splitst vervolgens een stuk stro in twee. Deze twee stukken stro worden bevochtigd met water en vervolgens met de palm van hun hand over hun dij gerold. Dit maakt het stro zacht en kneedbaar.

Ook tijdens het weven spuit de wever voortdurend water op de mand om het stro kneedbaar te houden. Wanneer je je mand ontvangt, kan je zo je mand ook terug in vorm brengen. Maak de mand nat, wacht even zodat het water wat intrekt en breng de mand in de gewenste vorm. 

Zodra de wever de mand heeft voltooid, nemen ze een scheermes en snoeien ze al het overtollige stro uit de mand. Indien er toch nog wat stro uitsteekt, kan je een schaar gebruiken om deze stukjes af te snijden.

Een mand weven duurt 2,5 tot 5 dagen, inclusief het voorbereiden van de stro.

Door de verkoop van de manden hebben veel arme boeren in de Bolgatanga regio van Ghana een duurzame manier van leven opgebouwd.

>> Shop onze Mozes manden uit Ghana

>> Shop onze Ghanese manden

 

 

Manden in vorm brengen: